Bornholm Höst Open

3kommentarer

Dags för lite uppdatering här på bloggen. Jag trodde aldrig att det skulle vara så tufft att vara arbetslös, jag har ju massvis med saker för mej. Men jag klagar inte, tiden går fortare då och Åre kommer närmare...=)

Men vi börjar ungefär där vi slutar förra inlägget.

Förra helgen for jag utomlands. Ja, Bornholm är faktiskt utomlands även det är närmare dit än vad det är till Stockholm. På Bornholm skulle det orienteras i dagarna två. Jag såg verkligen fram emot det där, mest för att jag aldrig varit på Bornholm över huvudtaget. Sen är det alltid trevligt att springa orientering i utlandet även om det inte skiljer sej markant från Sverige.
Såg fram emot det gjorde jag och jag blev inte besviken. Med 3 proppfulla bilar begav sej Ronneby OK på fredagen. När vi närmade oss Ystad och färjan så började det regna. När vi på söndagskvällen kom tillbaka till Ystad slutade det att regna. Därmellan varierade vädret mellan duggren och skyfall. Men som sagt, jag är inte besviken och allt blir vad man gör det till. Lite regn kunde inte stoppa mitt humör. Inte ens att jag hade banor på 7km bägge dagarna fick mej på dåligt humör.
Bornholm är en liten gullig ö som fullkomligt dör när sommaren är slut. Affärerna stänger, turistattraktionerna stänger, städerna känns nästan som spökstäder och hotell/vandrahem är helt överlyckliga när det kommer ett gäng orienterare. För det kändes som om det bara var just orienterare på ön förra helgen.
Längs kusten är det öppet och fint och i mitten finns skogen. Bornholm är betydligt mer kuperat än vad man tror men det var ändå ganska snäll terräng så mina 7km var inte så hemska, trots spöregnet...

Det mest spännande med orientering i Danmark är att dom inte har uppfunnit dusch på tävlingar än. Jag väntar med spänning på denna dag. Så när man kommer i mål, blöt som en dränkt katt, det är bara ett par plusgrader så blir det intressant. Blöta och kalla kläder måste av fort, torra och varma kläder måste på fort. Annars blir det förkylningar och annat skoj. Så där står man under en gran, eller under bagageluckan på bilen eller nåt annat lämpligt och försöker byta om och samtidigt hålla dom torra kläderna just torra. Orientering är en fin sport. =)Väl tillbaka i vår stuga skulle alla blöta och mysiga kläder och hängas på tork. Stanken i vårt badrum går inte att beskriva med ord. Ni som själva sysslar med orientering och har varit på läger, tävlingar med mera där massa människor på ett litet utrymme ska torka blöta, äckliga, svettiga kläder och skor förstår vad jag pratar om. Ni andra, var bara glada att ni slapp lukta det där. Det är en härlig blandning mellan svett, regn, lera, kärr och skog. Underbart. =)När vi inte sprang tävlingarna så lekte vi turister. Inte heller här kunde regnet stoppa oss. Vi besökte den ena sedvärdheten efter den andra. Ruiner, häftiga klippformationer, fyren på norra udden och kor.

        

Helgen avslutades med en ganska gungig båtfärd tillbaka till Ystad. Under den dryga timmen på färjan började jag beklaga mej för en dansk gubbe hur ologiskt deras räknesystem var och att det var omöjligt att förstå. Han tittade på mej och sa: "Vad är problemet?" 
Haha. Därefter följde en lång förklaring, både muntlig och skriftlig, om det gamla danska räknesystem som lever kvar än idag. Det hela bygger på ett 20-tals system, därav alla halvor dom ska räkna med. Halvtreds, halvfjerds och halvfems. Något klokare blev jag nog. Jag tackar dansken (som förövrigt var mattelärare) för lektionen.

Allt från utlandet.
Over and out.

3 kommentarer

Sara

31 Oct 2009 22:23

Verkar vara en jättesöt ö ju!! :)

mamma

01 Nov 2009 09:55

tillägg: Trappan där den äldre generationen står och halvdör hade 170 trappsteg!!!!!! Vi gick både upp och ner, och Stefan var på väg att kontrollräkna en extra gång...

Marita

03 Nov 2009 23:41

Hej Susanne!

Alltid roligt att läsa din blogg och följa vad du hittar på. Det händer verkligen en hel del. Det var många år sedan jag besökte Bornholm. Vill dit igen!! Vi brukade segla dit en gång om året och det var alltid väldigt trevligt när man väl var där. Seglatsen dit var inte alltid så kul då jag oftast drabbades av sjösjuka!!! fniss

Ha de gott!

Kram

Kommentera

Publiceras ej