Dagens skämt, eller?

0kommentarer

Följande artikel hittade jag på Sydöstrans hemsida idag. Jisses....




Nättraby - alltför vackert att köra förbi

Att vandra på den gamla stenbron, byggd i början av 1800-talet, över Nättrabyån ger onekligen tillfälle att njuta av allt det vackra.
Foto: Maths Olsson
NÄTTRABY Bilisterna på väg mellan Karlskrona och Ronneby susar fram i 110 kilometer i timmen på den breda E22:an. Men de som tar sig tid att göra en avstickare till det lilla trevliga samhället Nättraby blir inte besvikna - tvärtom. Nättraby har nämligen intressanta och vackra omgivningar som gör det väl värt att slå av på farten och svänga av från E22:an.


Första stopp gör vi vid de röda husen intill den gamla vackra stenbron som man tydligt ser från E22. I detta röda hus huserade i mitten av 1800-talet smeden Ekberg, nu är det Nättraby hembygdsförening som äger gården.
- Utanför huset gick en gång i tiden Via Regia, berättar Ingegerd Holm, ordförande i hembygdsföreningen. Den gamla landsvägen, med anor från 1600-talet, gick vidare över stenbron upp i backen på andra sidan E22, genom allén på nuvarande Idrottsvägen och vidare genom länet.
- Det här är ett helt perfekt ställe att börja sitt besök i Nättraby på, fortsätter Ingegerd. Att vandra på den gamla stenbron, byggd i början av 1800-talet, över Nättrabyån ger onekligen tillfälle att njuta av allt det vackra.
På andra sidan E22 hittar man den väldiga allé som visar var Via Regia en gång gick fram. Om man följer vägen fram når man fram till Skillinge med sin gamla smedja och kulturlandskap, där man faktiskt hittat spår efter den väg som gick fram i trakten redan i tiden från äldre järnåldern, 500 år före Kristus. Men det var först med vikingarna runt 1000-talet som landsvägar i allmän mening anlades.

Intressanta milstolpar
Innan allén finns också två intressanta milstolpar, en i sten och en i järn.
- Milstolparna var ju gamla tiders sätt att få ut sin milersättning, skrattar Ingegerd Holm. Det var med hjälp av dessa som kungens fogdar visste hur många mil de färdats och kunde få betalt därefter.
Att här finns två milstenar förklaras genom att järnstolpen ersatte den äldre stenstolpen, som "försvann" under ett antal år. Men vid en renovering år 1927, av gamla delen av Fredriksdal, fann man att en av trappstenarna på undersidan hade inskriften 1 mil 1671. Detta var den äldre milstenen som den 26 mars 1927 återfördes till den plats den än idag står på.

Rester av Krösnabanan
Färden går vidare längs den stilla Nättrabyån, ner mot kyrkan.
På höger sida ligger en fantastiskt vacker byggnad upp sig - Villa Aurora, uppförd i tegel år 1926 av direktör Jeppsson. Men vi svänger vänster över bron, som är den tredje i ordningen just här. De tidigare stenbroarna klarade inte den ökande trafiken och revs.
Sväng vänster direkt efter bron, där finns en alldeles bedårande liten kiosk med anor tillbaka till tiden för järnvägen som gick fram med gods till hamnen i Nättraby.
- Kiosken stod först vid Nättrabybryggan nedanför Möllebacken inne i Karlskrona, berättar Ingegerd Holm. Det var här man köpte biljetter för godstransport med järnväg.
Om man tittar lite extra noga i det höga gräset vid den lilla kiosken kan man faktiskt fortfarande se de gamla spåren efter den så kallade Krösnabanan, som lades ner 1939.

Kyrka från 1100-talet
Den vackra kyrkan i gråsten är uppförd på 1100-talet och sägs vara Blekinges äldsta kyrka i oförändrat skick. Orgelläktaren i kyrkan byggdes 1686. Dopfunt i trä är från 1692 och predikstolen 1693. Altaret är i gråsten. Altarringen tillkom 1846. Orgeln tillverkades av Poul-Gerhard Andersen 1991.
Inte bara kyrkan utan också dess kyrkogård är definitivt värt ett besök.
Här vilar nämligen ägaren av Trossö, bonden Vittus Anderson och hans hustru Elena. Det var ju Vittus Andersson som ägde den ö där Karl XI bestämde sig för att anlägga Karlskrona.

Fantastisk upplevelse
Vill ni uppleva något alldeles fantastiskt när ni träder in på kyrkogården väljer ni den stiglucka som finns en bit ner längs ån.
Den röda träbyggnaden med sitt vackra tak ger helt klart att vandra från en tidsålder till en annan. På en kulle utanför kyrkogården står klockstapeln från 1786.
Utanför kyrkogården finns också en vägskylt som berättar att två kilometer längre bort finns Sjuhalla.
Denna väg bjuder på en fantastisk upplevelse av vacker natur, vid vägs ände finns den gamla Amiralsgården, Sjuhalla gård, med sitt café inhyst i det gamla sillsalteriet.
Det är ingen tvekan, Nättraby är allt för vackert att bara köra förbi.

Lasse Larsson
Publicerad 2007-09-21 03:00

Kommentera

Publiceras ej