Tjejvasan ja. Vi hade i alla fall tur med vädret som det brukar heta...
 
Helgen började med en väldigt tidig morgon på Kallinge Flygplats. För er som inte har varit där så kan jag berätta att det är en av världens minsta flygplatser. Den är väl ungefär lika stor som ett normaltstort vardagsrum. Det finns två utgångar, ca 50 cm ifrån varandra, som dom har valt att kalla Gate 1 och Gate 2. Oavsett vilken av dessa dörrar man tar så hamnar man utomhus där man får traska bort till lämpligt plan. Regnar det så får man springa. Ja ni fattar.
Där sitter jag på en av dom 12 (?) sittplatserna och väntar på mitt plan som ska gå halv 7. In kommer piloterna, tittar sej lite förvirrat omkring och går till slut fram till damen vid incheckningen och frågar: "Hur hittar vi ut till planet?"
Alltså ursäkta mej...
 
Jaja. Jag kom fram. Tåget mellan Arlanda och Mora var fullsmockat med damer i varierande åldrar och skidfodral. Undra varför liksom? Väl framme i Mora mötte jag upp Ida och Ingalill och vi agerade hejaklack på Kortvasan, men tyvärr åkte Kent för fort, och Johan och Pive också. Vi fick heja på Tommy när han susade fram på upploppet.
 
Efter att ha hämtat ut våra nummer lappar och fått lite mat i magen åkte hela Orion-gänget (och Elin och jag) hem till stugan i Orsa/Grönklitt. Där tog vårt vallateam, bestående av Kent, över och vad som försigick i den vallaboden hela kvällen lägger jag mej inte i.
Dags att sova men ja. Jag väljer att inte ens kommentera hur bra det gick. Sömnproblem i ett halvår är ingen hit, tro mej. Så efter att ha sovit 0 timmar och 0 minuter var det dags att gå upp. Skjut mej. Långsamt.
 
Tur att Tommy tyckte allt var fantatiskt. Och att vi var fantastiska. Vi laddade med en balja havregrynsgröt innan Ida och jag tog vårt Service-Team Pive och Paula med oss och satta kurs mot starten i Oxberg.
I Oxberg sken solen, skidorna kändes bra när vi testade och vi hann precis se målgången innan vi startade. Vad kunde gå fel?
 
Vi var ju glada innan start iaf.
 
Jo det ska jag tala om. För det första. Man bör ha tränat lite innan det här. Eller nej, man bör ha tränat ganska mycket innan det här. För det andra. Man bör ha sovit bra natten innan.
Och för det tredje vill man ha lite fäste ute i spåret. Inget ont om vårt vallateam och glid hade jag så det räckte och blev över (jag ber om ursäkt till alla jag åkte på bakifrån, men jag kan inte stanna i spåret). Men det var svårvallat och jag var i gott sällskap när jag vallade om 2 gånger under första milen. Helt omöjligt att få nåt fäste under dom där skidorna.
Efter att ha gråtit i 4 km kom jag fram till första vätskan i Hökberg. Här blev det, förutom den obligatoriska blåbärssoppan, omvallning för andra gången och efter det blev både humöret och fästet aningens bättre. Bara till att knata på och efter ca halva banan i Läde kom höjdpunkten; vår egna vätskekontroll där vårt underbara Serviceteam stod och matade oss med dricka, kex, uppmuntrande kommentarer (Du är FANTASTISK!!) och blixtrande kameror. Tack, har aldrig tyckt om Orion så mycket som jag gjorde där.
 
Trött tjej glider in till serviceteamet i Läde.
 
Bara till att fortsätta vägen mot Mora. Nedförsbackar har aldrig varit min grej och idag gick det inte alls. Skidorna fick knäppas av x antal gånger och jag fick snällt gå ner i kanten. Även dom minsta backarna var en plåga och jag hade inget att hålla emot med när huvudet ville ploga. Så då var det bara till att ta av sej skidorna och se glad ut.
Nästa vätska i Eldris satt fint. Lite blåbärssoppa och en halv bulle så orkade jag en liten bit till. Observera en liten bit till. Med ca 7 km kvar till mål dog jag. Alla energi var slut, jätteslut. Hade knappt styrfart och det var mer promenad med skidor på än åkning. Mina idoler i Mora Scoutkår bjöd på varm saft med ca 3 km kvar men det hjälpte tyvärr föga, det var bara väldigt gott.
 
Vätskekontroll i Eldris.
 
Till slut dök det upp, det efterlängtade in upploppet in i Mora. Tack gode gud, jag hade överlevt. Med stapplande steg kom jag i mål, la mej i en hög, och bröt ihop. Av trötthet och total utmattning. Det hade varit ett 4 timmar långt självmord. Och jag hade överlevt.
Lyckades ta mej bort till duschen där jag bröt ihop version två. Fick övertyga minst 3 tanter om att jag mådde bra där jag låg i fosterställning i korridoren utanför duschen och grät som en liten vettskrämd 3-åring.
 
En dusch var skönt. Och lite mat i stugan och ännu fler kommentarer från Tommy om hur fantastiska vi var gjorde ändå lördagen till en ganska trevlig dag. Grädden på moset var kvällens Melodifestival.
Hade inga större problem att somna den kvällen sen om någon undrar.
 
Lite suddigt men det var så vi kände oss på kvällen.
 
Dagen efter kan vi sammanfatta med ett ord: AJ! Aj överallt.
 
Tack så hemskt mycket till vårt serviceteam som ställde upp under hela helgen, det hade inte funkat så bra utan er. Och jag vet att Ida och jag satt där på kvällen och sa att vi aldrig mer skulle åka skidor, jäkla skitsport. Men njaaa... jag tar nog tillbaka det. Det är rätt mysigt ändå, såhär i efterhand i alla fall. =)
 
 
 
 
 
 
Tur att lillasyster kommer hem snart, hon ser lite frusen ut där i norr.
 
 
 
 
"Ta det lugnt!?! Nej nej. Det finns bara vinnaren och så dom andra. Tänk på det Susanne."
 
Tack. Jag känner verkligen stödet från mina arbetskamrater inför helgen. ;-)  
Men ärligt talat. Jag skiter fullständigt i att jag inte vinner. Jag skiter
fullständigt i vem som vinner. Så länge jag kommer i mål någorlunda levande
så kommer jag vara nöjd. Jag vill väldigt gärna att Ida kommer i mål
någorlunda levande också. Och även Ingalill men det är jag inte så orolig för.
 
För övrigt vill jag ha sol, fina spår och en sjuhelsikes medvind mellan Oxberg
och Mora på lördag. Då kanske det finns en teoretisk chans att detta går vägen.
 
Träning och uppladdning vill jag helst inte prata om. Men om jag har tur har jag
nog åkt 3 mil om jag lägger ihop alla (4?) mina träningspass.
 
Jaha. Tjejvasan 2013. Here we come!
 
 
Först åkte vi till IKEA. Vi hade måttat på ett ungefär. Ni kan nog räkna ut med röven hur det gick.
 
Som sagt, vi åkte till IKEA.
Dagen efter gjorde vi det här:
 
 
Men jäklar vad bra det blev sen.
 
Ibland blir det vinter även i södra Sverige. Med vinter menar jag inte slask, för det har vi ganska mycket av. Utan jag menar riktigt vinter. Vit och fin snö, gärna solsken, ett par minusgrader och så en låååång promenad med Sandra. Det är bra vinterdagar i södra Sverige det. Det bästa med dom dagarna är att dom avslutas med fika ;-)
 
   
 
 Nättraby visar sej från sin bästa sida.
Det finns vissa saker som jag förmodligen aldrig kommer att växa ifrån. Saker som jag borde växt ifrån. Som till exempel kan nämnas julkalender (jag väntar fortfarande på att dom ska reprisera Sunes Jul), Putte, Lejonkungen och så den underbara gula tvättsvampen SvampBob.
 
Som förra veckan. Vann en annanas på jobbet efter vårt lilla skidlopp. Ställde den i mitt fönster, brevid min SvampBob-mugg och tänkte inte mer på det. Råkade en stund senare slänga ett öga åt fönstret och började fnissa gott för mej själv när jag insåg vad jag åstadkommit i fönstret.
 
För att göra det hela ännu bättre så såg jag en tjej på tåget för några veckor sedan som hade tidernas snyggaste handväska. Väldigt diskret lyckades jag smygfota den. Så här snygg var den:
 
 
Slut på tramserier för idag.
 
År 2013 började bra.
Ett något smått omaka och halvt galet gäng bestående av Ruth, Ellen, Moa, Albin, Jesper, Erik, Oscar, Stefan, Fredrik, Jennie och mej själv packade väskorna och drog till Frankrike. Chamonix närmare bestämt. Bussresor är alltid bussresor men med guiden Daniels quiz, korsord, filmer av blandad kvalitet och fikapauser så gick det att överleva 20 timmar.
 
Frukoststopp i Schweiz innan vi till slut rullade in i baguetternas förlovade land. Och baguetter ja, vet inte hur många meter det blev totalt under veckan. Men det var faktiskt lika gott sista dagen.
 
Veckan i Chamonix ja. Skidsemester vore synd att kalla det, träningsläger är nog ett bättre ord. Mitt högerben orkade inte riktigt så mycket som jag ville och när man till slut bara orkar svänga åt ett håll är det inte roligt längre. Men knät höll utan att protestera en enda gång och jag är jätteglad för det. Så det där med att jag inte orkade åka så mycket som jag ville och att jag var gnälllig som en tre-åring över detta tar vi i en annan gång. Veckan innehöll såklart väldigt mycket skoj också så vi tar det istället.
 
Vi kan ju börja med bara Alperna som dom är. Det räcker att åka dit och titta på utsikten för att må bra. Vyerna är fantastiska. Jag är ledsen kära Åre men här ligger du i lä.
Så kan vi fortsätta med skidåkningen. Ja det är kul att åka skidor, det tycker jag. Strålande solsken, randigt i backen och inga köer. Då är det förbaskat synd och klaga. Vädret ja. Det ska vi nog inte heller klaga på under veckan. Strålande solsken alla dagar utom en och när termometern visade 26 grader varmt undrade jag om det var faktiskt var skidresa jag var på. Najs!
Våra söta franska skidlärare, herregud. Fraser som "Face the slope" och "Dont try to turn" på fantastisk fransk-engelska kommer alltid att eka i våra huvuden.
Så har vi Jesper. Det liksom räcker så ibland. Hans historier varje kväll om vad han hittat på i backen under dagen kunde få hela gänget att skratta sönder sej. Det var trasiga stavar, krasch in i skyddsnät och hugg med stavar och mycket mer...
Eftermiddagsturen till toppen Aiguille du Midi. Det fanns knappt någon luft att andas och trappan där uppe på toppen var av den läskigare varianten. Men det var värt besväret. Ibland känner man sej rätt liten på denna jord och det är lite coolt. Kabinfärden ner sen var bara grädden på moset, eller? =P
Jag skulle kunna åka på en resa och bara gå på afterski, det är lite my kind of party. Man får gå dit hur svettig och äcklig som helst i kläder utan någon som helst passform. Man får skråla högt och tydligt (helst till Tommy Körbergs Stad i ljus) och dansa fulare än fult. Däremot får man inte dansa i fönstret iklädd magtröja vilket inte alla hade fattat. ;-)  På bästa afterski-stället Chambre Neuf gick även en älg på afterski. Han hade varit i Åre på semester, eller möjligtvis blivit kidnappad, och därför fick han en puss. Det bästa med afterski är ändå att man kan gå hem, äta middag, lösa två ord på ett korsord innan ögonen går i kors och man somnar som en gris klockan 9 på kvällen. Helt perfekt.
För att gå och lägga sej tidigt, jo tjena, det går inte att vara uppe länge på skidresor. Helt omöjligt. Tröttare än trött varje kväll. Tur vi hade mysigt där i vårat lilla rum Fredrik och jag. Knäckebröd, svettiga underställ och korsordstidningar i en härlig blandning.
 
Vad mer. Jo, tur det finns badhus med bubbelpool när inte benen, och en öroninflammation, vill åka mer skidor. Sjukt bra eftermiddag trots allt. För övrigt ett stort tack till kocken för bra mat, många meter baguette, alldeles för mycket efterrätter, vitlöksklyftor till öronen och ett strålande humör.
 
Och till sist ett tack till gänget. Ni är helt underbara och det är svårt att inte vara på bra humör när ni är med, trots alla dessa franska system.
Tack och hej leverpastej (det har dom inte en aning om vad det är i Frankrike...)
 
Bjuder på lite bilder utan någon som helst inbördes ordning.