Ja, Köpenhamnsövning har det varit tis-ons med svenska och danska Kustbevakningen och jag fick hastigt och lustigt den stora äran att vara med idag. Tack Anette. =)
Så igår åkte vi ner till Helsingborg. Bilresan ner var betydligt lugnare än vad jag är van vid. Kan ju bero på att det inte var ett gäng orienterare denna gången. Väl framme blev det lite mat och vi träffade dom andra. Det blev lite problem när jag skulle hämta ut min nyckel sen men jag kunde få sova hos Jan om jag ville. Haha...
Jag är van vid att bo i ett skabbigt klassrum nånstans på en luftmadrass så jag fick en mindre chock när jag klev in i ett hotellrum. =) Stort och fint, dubbelsäng och utsikt över delar av hamnen i Helsingborg. Lyx. =)
Sen sov jag ganska gott till klockan ringde. Marie fick väckning en timme tidigare än planerat. Hon hade beställt telefonväckning på hotellet men dom hade missat att ställa om till vintertid. Skönt.
Efter en frukost som inte hade någon gröt (jag och Cilla blev mycket upprörda över detta) åkte vi till stationen för en liten samling innan det var dags att gå ombord på båtarna. Jag, Cilla, Anette, Karin och Maj-Britt fick åka med 202. Det var första gången jag över huvudtaget var ombord på en av båtarna så bara det var roligt. Den var mycket större än jag trodde. Vi höll oss inne större delen av turen och spanade efter popcorn för glatta livet. Ner till Ven, upp till Helsingborg, ner till Ven, upp till Helsingborg ett par gånger. Tillslut hade vi, med hjälp av andra båtar finkammat hela Öresund, men icke hittade vi några popcorn, man blir ju förbannad.  =) Vem tusan har ätit upp 6 kubikmeter popcorn?  Det är säkert danskarna. Efter dom hade slagit kullebyttor på dom, det såg vi minsann i kikarn. =)
Sen fick vi meddelande om att övningen var över och vi begav oss tillbaka till Helsingborg. Tack för en trevlig dag alla i besättningen. Och ett tack till kocken som lagade jättegod mat!

Jag, Cilla, Marie och Anders åkte sen hem. Dom andra är kvar nere i Helsingborg för samkvämet ikväll. Det blir säkert en intressant upplevelse. =)

Jag ska bege mej till Tyskland imorgon med familjen. En liten utflykt med inslag av bunkring. =) Hemma på fredagkväll igen. 

Aufwiedersehn!

Framförhållning är ett ord som inte finns i Kustbevakningens ordlista.
Imorgon går min anställning ut. Idag fick jag upp papper om förlängning. Oj, en hel dag innan.

Och idag fick jag förfrågan om jag ville åka med till Helsingborg och titta på en övning. Trevligt, det ville jag. Så nu åker jag till Helgingborg om 20 min.  Heja!

Hejdå!
image186

Idag är det internationella nalledagen. Detta ska jag och Putte fira med kalas sen ikväll. Han har varit en trogen vän i snart 19 år. Han har fått stå ut med massa hemska saker i sitt liv också. Han har blivit hängd i en lampsladd ut genom fönstert på andra våningen, han har blivit upphängd i taket, han har blivit övergiven på ett tak. Men framför allt har han blivit våldtagen av den lömska katten Maja på VM-lägret 04. Detta kommer han aldrig komma över.




Men innan vi kan börja fira ska familjen och hälsa på i skogarna hos Cissi, Martin och Herman för lite födelsedagar. Det blir mycket kalas idag. =)
Igår var det både en väligt trevlig och en lite jobbig dag.

Det jobbiga var att det var ett år sen flygolyckan då kustbevakningensplanet tappade vingen och störtade rakt ner i Falsterbokanalen och alla fyra besättningsmän omkom. Det var både minnestund och tyst minut på jobbet.

Det roliga var att jag och Ida var på bio. Vi såg självklart Råttatouille. En mycket fin film och denna gången var vi inte så ensamma om att vara över 10 år i salongen. VI blev dock lite besvikna. För anledningen till att vi ville se den här filmen var reklamen vi såg om den. Där kläcktes en sån himla fin kommentar.

Det gäller bara att vänja sej av med sina kräkreflexer, då öppnar sej en helt ny värld av matmöjligheter.

Och vi väntade och väntade och väntade på denna kommentar.  Men icke. Då har dom klippt bort den, den vara bara med i reklamen. Ååååh. Suck.
Men det var rätt bra ändå. =)


Over and out.
Kan man sträcka sej i magen?  Det var den mest vettiga förklaringen doktorn hade till mitt magont idag. Blindtarm trodde hon tack och lov inte på. Det är tur man är känd på vårdcentralen i Nättraby, så slipper dom bli så förvånade när någon kommer och bryter ihop bara dom nämner ordet blodprov.   Jag tycker om personalen där och lovade att höra av mej till dom om jag till deras stora förvåning skulle bli sjuksköterska. =)


Promenader med Sandra är trevliga. Igår blev det några varv i Nättraby. Nästa gång kan vi ju gå på några andra gator kanske. =)  Vi ska nog däremot hålla våra mammor ifrån varandra. Dom får bara massa dumma ideer.
Efter ca 2 timmar så skildes vi vid kyrkan och gick åt varsitt håll hemåt. Men jag fick minsann sällskap hela vägen hem ändå. Av världens sötaste kattunge. Han vägrade sluta följa efter mej. Så han skuttade vi mina fötter hela vägen hem. Han verkade inte ha några större planer på att gå hem, var han nu bodde, utan gick och la sej i våra trädgårdsmöbler. Vårt vilddjur här hemma blev dock inte så impad över besöket så honom fick vi hålla inne. Mitt i natten när mamma kom hem från jobbet låg han fortfarande kvar därute så då tog mamma och Kajsa bilen och körde och lämnade honom där han hade börjar följa efter mej. Hoppas han hittade hem. Så söt.


Idag har varit en väldigt trevligt dag.  Har haft flera mysko telefonsamtal på jobbet, folk är inte normala. Men champagne och jordgubbar får du boka själv, det ingår inte i mina arbetsuppgifter.  =)
Och vissa bilmekaniker vet jag inte om vågar ringa fler gånger....och jag vågar nog inte gå ut på helgerna i Karlskrona heller. =)

En annan trevlig sak var ett telefonsamtal från Branäs. Nu blir det jobb i fjällen till vintern. =)  Inte hela säsongen dock men det gör inget. Från slutet på januari till början på april kommer alltså att spenderas i Branäs. Ska bli riktigt kul!!  Och jag får stanna på Kustbevakningen till dess. Perfekt.

image185
Hit ska jag =)

Herregud vilken resa. =)  Eller hemresan iaf.

I fredags bar det av. Jag åkte till Olofström och hann med en snabbvisit på skolan. Kändes helt fel att vara där, har itne vatt där sen studenten. Hann iaf med att träffa Nisse och Sven, trevligt. =)  Och så den goda skolmaten såklart. Hrm. Dagen till ära var det diverse rätter från frysen. Ovanligt.
Sen upp till Borgen och väldigt hastigt och lustigt så bestämdes det att Ida skulle med, ca 45 innan vi körde. Men det passade rätt bra in i våra planer. Vi möttes i Växjö, vi skulle ändå dit och byta bil. Vi ville itne åka i Lindas bil till Norge (ta det inte personligt Linda =)  ) så vi bytte till Jonathans familjs bil. Det var väldigt snällt att dom vågade låna ut den till oss.  Sen bar det av. Dit resan gick utan störra katastrofer. Vi stannade för matpaus på IKEA. MUMS!!! Där behöver man inte fundera två gånger på vad man ska äta...
När vi kom till Norgegränsen så fick man välja i tullen om man ville visa vad man hade med sej eller inte. Öööh. Smarta norrmän. =)   Jag är väldigt glad att Jonathan var med på den här resan för det blev inte en enda felkörning. Vi hittade vår förläggning på en skola utan problem. Skönt det med tanke på förra året när vi fick genomsöka hela Fredrikstad innan vi hittade.
Vi fick ett litet klassrum där det inte var mycket luft kvar till oss. Vädra hade ju varit en bra ide i ett sånt länge, om inte fönsterna hade varit igenspikade. Heja. 
Det blev pumpning av madrasser och lite mat. Olof hade en hel limpa för säkerhets skull. Det hela såg ytterst komiskt ut när han satt där och gnagde på sin limpa. =)  Annars var vi ganska övertrötta och skrattade åt det mesta. Många i-landsproblem dök upp och folk i korridoren höll på att mörda varandra med både elvisp och motorsåg. Även gänget i den andra bilen lyckades hitta fram, imponerande.  3/5 av oss sov inte för mycket den natten, det var nog dålig aura på dom platserna. Men det gjorde inte så mycket. vi kunde kasta limpan på varandra på morgonen för att vakna ordentligt.  Olofs luftmadrass var inte så samarbetsvillig och ville inte släppa ut luften, tur vi hade så mycket plats i bagaget. Hrm. =)


Så här glada var jag och Linda innan start.
Hur vi såg ut efter är en helt annan historia...


Tävlingen sen ja. Det var kallt och två toaletter till damerna. Heja. Men annars var det bra.  Nu gick det ju inte så himla bra. Trodde inte jag skulle överleva. Var helt slut i hela kroppen så jag gav upp efter två av mina tre slingor. 9 km fick räcka. Dom sista 4 spar jag till en annan gång... Lindas skoskav var itne för vackert, AJ. Trötta begav vi oss till ett badhus och parkerade i bubbelpoolen. Fast då och då fick man hoppa över i den stora så att bubbelpoolen skulle kännas varm igen. =)  Vi passade även på att åka rutschkana.  När vi såg ut som russin allihopa var det dags att gå upp. Varm dusch, bastu och sen fixning. Vi kände oss betydligt fräschare när vi åkte från badhuset än när vi kom dit. Konstigt. Hela bagaget var ju fullt med skor och sunk.
Sen letade vi upp samma pizzeria som förra året. Den är bra. Man får ingen tallrik, inga bestick och inget glas. Varför slösa på disk lixom?  En kartong med slicad pizza är allt man behöver. =)
Där efter mötte vi grabbarna grus på parkeringen och begav oss mot Gosippet. Vi började med en lite förfest i bilen innan vi vågade oss in. =)  Sen var feeest. =)   Bål i hinkar, av någon anledning blev dom bara äckligare och äckligare...  Vi träffade mysko italienare som kanske borde varit lite mer uppmärksamma på geografilektionerna:

-Where in Sweden do you live?
-South
-Ah, Denmark.


Ja vi har ju faktiskt tillhört Danmark en gång i tiden...
Musiken på festen höll inte ritkigt samma klass som förra året.  Den sög uppriktigt sagt. Därför är nu en protestgrupp mot negerdunken på Gosippet startad. Så för att slippa och lyssna på det här blev det bilfest istället. Hur trevligt som helst och mycket bättre musik (såklart, det var ju min musik =D )
Det finns dock en nackdel med bilfester vilket vi upptäckte morgonen efter när vi skulle starta bilen. DÖD. Inget batteri kvar. Heja oss. Där stog vi vid en skidsutga mitt ute i dom norska skogarna. =)  Men det var helt klart värt det som en protest mot negerdunken.  Några startkablar var det ingen som ville kännas vid. Kanske lika bra det för när vi började läsa om det så var det första vi läste "För att undvika explosionsrisk".
Tack och lov finns det snälla människor i Norge som tillslut hjälpte oss att knuffa igång bilen. Tack. Så tro det eller ej, vi kom därifrån. Jag offrade mej och fick den stora äran att köra Sebbes fina bil en bit. Folket i den bilen var väl kanske inte ritkigt kördugliga... Vid godisfabriken i Svinesund blev dom lämnade och där hade dom att göra en stund. Både godisfabrik och mat. =)   Vi andra fortsatte hemåt. Ida hade kört första biten och det hade ju gått bra. Hahaha. Hon råkade visst missa en hastighetsskylt där det stog 90 och fortsatte att köra i 60 till allas stora glädje. Kön bakom bara växte och alla var väl kanske inte jätteimponerade. Haha. =)  
Hemresan sen är nog något av det roligaste jag har varit med om. VI var lagom övertrötta vilket gjorde den ännu roligare. Vi utsåg världens sämsta centrum. Åk inte till Tranemo alltså. Ni kommer förstå varför när ni har varit där. Lite mat fick vi iaf och skrattade så tårarna rann, folk lär ju ha undrat vad det var för fel på oss. Det undrade vi oxå i för sej. Linn ringde och fick sej en uppdatering. Olof fyllde gladeligen i det som Ida inte vågade säga. =)   Dom hade pizzasallad på stället som numera klassas som smuggelvara.
Resten av hemresan övade vi anti-eco-driving och snygga parkeringar.  Och så rondeller.  Vad är det för mening med att bygga rondeller om det bara finns två vägar? Haha. Ja det kan man undra. Det kan ju ha varit så att vi kom på den tredje...
I Växjö skildes vi åt. Jag och Ida åkte hem till Karlskrona och resten till Olofström.  Tack för en jättetrevlig helg!!

Tjenahållkäften!!
Bättre sent än aldrig...=)
I fredags så fyllde min vän Annika år. Det är helt klart värt en bild.  Grattis Grattis!

image183

Jag valde den här bilden. För här har Annika precis sett Gud.



Fick ett fint mejl idag...



Kurser för kvinnor Malmö Högskola, institutionen för genusforskning, Hösten 2007


Kurs 1: Att umgås med andra kvinnor

Vi försöker sätta ihop grupper med fler än 2 kvinnor som ska umgås utan

att tala illa om varandra på rasterna, då vi sitter två och två i cafeterian.

Dolda mikrofoner på damtoaletten, dit deltagarna släpps i mindre grupper.

Kursmaterialet är något försenat. Enligt Berit på tryckeriet är det för

att "den där jävla subban på korrektur, som tycker hon är så snygg,

inte kom i tid med grejerna"


Kurs 2: Navigering

Att läsa karta utan att vända den upp och ner när man kör söderut.

Spännande övningar, vi träffas på Ödeheden utanför Pajala och tar oss

hem till Malmö själva. Fastklistrad, rättvänd, karta på

instrumentpanelen monterar vi. Överlevnadspaket för 3 veckor,

nödraketer, 8000 meter snöre (fästs i bakre kofångaren vid starten) för

er som kommer helt fel i början, parlör på ryska, finska och norska och 22 mobiltelefonbatterier ingår.


Kurs 3: Skopackning

Vem säger att en garderob inte kan förmås att lagra 50 par skor till?

Lagom till vårsäsongens nya modeller kommer lär vi oss skyffla undan

högarna med de där asgamla och pinsamma skorna som köptes in förra

kvartalet.

Samling hos Jönssons Hydrualikpump & Press, Kävlinge, som också lånar

ut verktygen. Under hösten kommer en liknande kurs för badrumsskåp och

damväskeförrådet.


Kurs 4: Finn 55 fel

För nykära/nygifta kvinnor som har svårt att våga tala ut om de där

Sakerna Som Han Ska Ändra På. Vi lär er hitta både det ena och andra

som ni inte ens tänkt på. Kursen leds av rutinerade kvinnor med flera

kraschade förhållanden bakom sig och vi har bokat Gudrun Schyman att

ställa upp med sitt alltid aktuella föredrag "Har du snopp? Då har du

fel!" Kursdeltagarnas äkta män får sedan 5% rabatt på alla inköp över

50.000 kr hos plastikkirurgen Dr Skära Å Karva, dito på

weekenduppfostringskurs hos Kustjägarna i Vaxholm och samma rabatt på

herrklädinköp på Hansa,(kläderna väljs naturligtvis av hustrun),

rabatten kan dock tas ut i form av damskor istället.


Kurs 5: Parkering på 10 minuter

Känns det frustrerande att alltid komma för sent till era möten för ni

glömmer räkna in den där halvtimmen ni måste lägga på att fickparkera

varje gång? Vi lär er att på bara 10 minuter få in en Nissan Micra i en

8 meters P-ficka utan mer än två kofångartouchar. Samling Bulltofta

Flygfält. Ta gärna med handskar och sportdryck så undviker ni blåsor på

händerna och blodsockerdilerium. För er som har mer pengar än tid kan

vi istället erbjuda en Hummer Crusher med extra stora kofångare för

938.000  kr, då behöver ni inte bry er så mycket om andra bilar vid

parkering.



Kurser för män 2007 / Högskolans fristående kurser för män hösten 2007


Kurs 1: Hur man fyller på ispåsar

Kursen går igenom varje arbetsmoment med diabilder.


Kurs 2: WC-papper

Är det sant att toalettpappret växer ifrån pappershållaren?

- Diskussionsgrupp


Kurs 3: Är det möjligt att lyfta upp toalettringen innan urinering?

Och hur lägga ner den igen efter urinering?

- Mycket praktiska övningar


Kurs 4: Efter middagen: Flyger de smutsiga tallrikarna själva till diskhon?

- Lösningar och exempel på videoband.


Kurs 5: Lär dig att hitta saker

Börja med att ställa dem på de rätta platserna istället för att gapa

och vända hela lägenheten upp och ner.

- Öppen forum


Kurs 6: Att ge blommor till din älskade skadar inte din hälsa

- Bilder och ljudband


Kurs 7: Våga fråga efter vägen när du inte hittar

- Berättelser ur verkliga livet.


Kurs 8: Lär dig skillnaden på fru och mamma

- Rollspel


Kurs 9: Hur man lär sig att älska shopping?

- Andningsteknik, meditation samt mental träning.


Kurs 10: Är det genetiskt möjligt att hålla tyst när frun kör bilen?

-Körsimulator


Hösten är här och det med besked. Massa gulröda löv som flyger omkring och en bitande kyla på morgonen. Rätt mysigt tycker jag. Nu har man en anledning att sitta inne och mysa med en dålig film eller nåt. =)

Dagarna fördriver jag fortfarande på Kustbevakningen. Trivs alldeles utmärkt måste jag säg med mina trevliga arbetskamrater. Humorn har sina ljusa stunder även där. =)  Jag och Cecilia ska öppna en gemensam telefonlinje eftersom folk blandar ihop oss...
" Vill du boka en resa, tryck 1. Vill du ha info om objekt, tryck 2."   =) 

Och vissa är ju dummare än andra. Ska man förfalska pass kan man väl göra det ordentligt iaf, haha. 

Hinner inte med så mycket annat än att jobba nu för tiden. Jag går upp, jobbar, åker hem och vänder, åker till träning, äter och sen är det läggdags. Men ibland behöver man göra annat. Som i förrgår. Då var jag hos Sandra.  Vi tittade på en film som hon hade lånat av Thias när vi var där i lördags. Underbara Älskade.  Tragisk, hemsk men bra. Nästa gång ska vi välja en lite roligare film.  Men det gjorde itne så mycket att filmen var tråkig för sen hittade vi annat kul att titta på. Massa kort från mellan- och högstadiet. Herregud, vilka minnen. =)  Så små alla var och precis lika kontiga som vi minns dom. Det var tider det...=)
Liiite chips åt vi också nyttiga som vi är. Men eftersom det var 50% mindre fett i dom här hade vi med andra ord rent teoretiskt bara hälften så många som vi trodde. Efter att ha konstaterat detta kunde vi kunde och lägga oss med gott samvete. =)

Nu är det packning här som gäller för imorgon är det destination Norge som gäller. Ska visst palla mej runt Blodslitet på lördag. Hjälp. 14 kilomter, jag är inte gjord för det. Kan bli en spännande upplevelse.  Hemma på söndag igen om jag lever då....

image182
Idag fyller min mycket trevliga vän Sandra år. Vi har känt varandra länge. Aplänge.  När vi var små var vi ovänner ganska ofta. Det har tack och lov gått över. =)

image181


Hittade den här snygga bilden på Sandra. Den är från den berömda Polen-resan som vi och övriga nior på Nättraby lyckades genomföra 2004. Våran SO-lärare hade klart och tydligt satt upp regler som gällde på resan:
Det är rök-, bök- och gökförbud!



image178


Tänkte det var dags att skriva lite här nu. Imorgon är det ju helg igen så lika bra att sammanfatta förra helgen. =)
Det var då alltså 25-manna. I år med TC i Tullinge. Bara halv dag på jobbet i fredags och sen iväg för bussresan upp. Bussresan var som bussresan med klubben brukar vara. Ganska lugn förutom de gångerna vi ska räkna så att alla är med. Med en reseledare som heter Ingemar Månsson blir det hela mycket roligare eftersom han den mest förvirrade människan jag känner (och jag känner både Tjernlund och Svilling). Men efter att ha räknat alla minst fem gånger i Brahehus så kom han på att han hade glömt räkna sej själv och så stämde det helt plötsligt. Heja. Resan urartade sen i nåt mattekaos och helt plötsligt insåg jag hur mycket jag har glömt på fyra månader. =)
Väl framme på en skola i Tumba var det bara till att äta, pumpa luftmadrass och så ett litet klubbmöte. Jag och Lena hade rätt roligt under möte åt folk som kom från olika klubbar. Först kom det folk med luftmadrass som alla andra. Sen kommer det folk med riktiga madrasser. Lyx lixom. Sen kommer det en bärande på en säng. Haha. Vi bara väntade på himmelsängen...

Sen blev det godnatt. Frukost på skolan och sen iväg till tävlingen. Det blev en lååång dag som alltid på 25-manna. Första-laget kämpade på bra och behöll förra årets placering. Mitt lag, det bästa laget, andra-laget gjorde en ytterst bra insats och vi behövde bara skicka ut sista sträckan i omstarten. Bra kämpat alla. Jag är rätt nöjd med min insats. Det var inte så himla svårt, blev en liten sväng på en kontroll men annars gick det bra. Magen samarbetade inte riktigt så det var lite tungt men men. Till slut var vi i mål och färdigduschade allihopa. Tillbaka till förläggningen och sen blev det närmsta pizzeria med Ida. Mums. Därefter började sen festförberedelserna. För självklart skulle vi iväg på 25-mannafesten. Man vet hur jädra trött man är efter en hel dag på tävling och ändå pallar man sej dit. Puckon. =)   Vid nio var jag, Ida och Julia klara och begav oss. Åka kollektivt i Stockholm är verkligen spännande när man är från landet. =) Det märktes nog ganska väl att vi inte var vana vid det för folk på tåget/tunnelbanan/bussen satt och flinade åt alla våra kommentarer.
"Shit, så här många spår har vi inte i Karlskrona"
"Hjälp mitten på bussen rör sej"  Är man inte van vid dragspelsbuss så är man inte. Heja Julia. =)
Men in till storstaden kom vi. Där skulle vi träffa Lena och Karna. Jag och Karna har likadana jackor vilket vi har lärt oss att leva med. Men när vi nu träffades så bröt vi ihop. Inte nog med jackorna. Vi hade EXAKT likadana kläder under jackorna. Pinsamt.
Förfesten blev spännande. Statoil i barracken var stängd, attans.  Festen sen blev mycket trevlig. Jag träffade många goda vänner och några nya bekantskaper. Sång dans och prat. Vid två-tiden var det dags att börja bege oss hemmåt tänkte vi. Utanför hade dom gratis pizza till utdelning. Bara till att tacka och ta emot, vet inte hur många pizzor vi fick med oss. Men det var grymt gott mitt i natten. Hemresan blev om möjligt ännu mer spännande än ditresan. Vi utökade gänget med tyr-folk som också bodde på vår skola och vi 4 tiden var vi tillbaka på skolan. Då hade vi hunnit med att åka både tunnelbana och två bussar, se folk spy, bli av med folk som vi sen hittade, återigen komma på varför jag tycker 08:or är jobbiga med mera. Sista busschauffören upp till skolan var helskön. Han skippade sin runda och körde oss direkt hem, det fick han en applåd för. =)
Vid halv 5 var jag i säng. Skönt när klockan ringde klockan 6. Pigg som en lärka. Not. Fick i mej lite till frukost iaf och sen ut till tävlingen igen. 25-mannakorten dagen till ära. Huvudet var inte riktigt utvilat om man säger så. Fick bokstavligt talat leta efter varje kontroll utom sista. Heja mej.
Vid ett ungefär var alla rokare klara för hemfärd. Den innehöll tack och lov inga mattetal. Men en trevlig resa blev det. Jag tycker om min klubb väldigt mycket har jag kommit på. Fast på nästa bussresa får inte Tompa välja filmer. Suck asså. =) Nästa gång visar vi filmen där Tompa själv har huvudrollen...så får alla veta hur det går till när man börjar i Olofström och blir världsmästare. =)
Till slut var vi hemma i Ronneby och den som hade mest bråttom därifrån var Christer. Herregud. =) Slet ut sin väska så alla andra trillade ut, tog sin bil och gasade där ifrån i högsta fart. Är man journalist så är man.

Tack för en trevlig helg alla.

Idag fyller min lilla lillasyster Kajsa 17 år. Grattis!!


image175



För några år sedan var syskonen De Bourg så här vackra...

image176

Dagen firades med stort familjemästerskap i Bowling. Efter en lysande inledning så råkade jag bli sist. Illa. Då är det tur att jag har så fin stil när jag bowlar iaf. =) Bjuder på en bild med stilstudie alabama.

image177

Följande artikel hittade jag på Sydöstrans hemsida idag. Jisses....




Nättraby - alltför vackert att köra förbi

Att vandra på den gamla stenbron, byggd i början av 1800-talet, över Nättrabyån ger onekligen tillfälle att njuta av allt det vackra.
Foto: Maths Olsson
NÄTTRABY Bilisterna på väg mellan Karlskrona och Ronneby susar fram i 110 kilometer i timmen på den breda E22:an. Men de som tar sig tid att göra en avstickare till det lilla trevliga samhället Nättraby blir inte besvikna - tvärtom. Nättraby har nämligen intressanta och vackra omgivningar som gör det väl värt att slå av på farten och svänga av från E22:an.


Första stopp gör vi vid de röda husen intill den gamla vackra stenbron som man tydligt ser från E22. I detta röda hus huserade i mitten av 1800-talet smeden Ekberg, nu är det Nättraby hembygdsförening som äger gården.
- Utanför huset gick en gång i tiden Via Regia, berättar Ingegerd Holm, ordförande i hembygdsföreningen. Den gamla landsvägen, med anor från 1600-talet, gick vidare över stenbron upp i backen på andra sidan E22, genom allén på nuvarande Idrottsvägen och vidare genom länet.
- Det här är ett helt perfekt ställe att börja sitt besök i Nättraby på, fortsätter Ingegerd. Att vandra på den gamla stenbron, byggd i början av 1800-talet, över Nättrabyån ger onekligen tillfälle att njuta av allt det vackra.
På andra sidan E22 hittar man den väldiga allé som visar var Via Regia en gång gick fram. Om man följer vägen fram når man fram till Skillinge med sin gamla smedja och kulturlandskap, där man faktiskt hittat spår efter den väg som gick fram i trakten redan i tiden från äldre järnåldern, 500 år före Kristus. Men det var först med vikingarna runt 1000-talet som landsvägar i allmän mening anlades.

Intressanta milstolpar
Innan allén finns också två intressanta milstolpar, en i sten och en i järn.
- Milstolparna var ju gamla tiders sätt att få ut sin milersättning, skrattar Ingegerd Holm. Det var med hjälp av dessa som kungens fogdar visste hur många mil de färdats och kunde få betalt därefter.
Att här finns två milstenar förklaras genom att järnstolpen ersatte den äldre stenstolpen, som "försvann" under ett antal år. Men vid en renovering år 1927, av gamla delen av Fredriksdal, fann man att en av trappstenarna på undersidan hade inskriften 1 mil 1671. Detta var den äldre milstenen som den 26 mars 1927 återfördes till den plats den än idag står på.

Rester av Krösnabanan
Färden går vidare längs den stilla Nättrabyån, ner mot kyrkan.
På höger sida ligger en fantastiskt vacker byggnad upp sig - Villa Aurora, uppförd i tegel år 1926 av direktör Jeppsson. Men vi svänger vänster över bron, som är den tredje i ordningen just här. De tidigare stenbroarna klarade inte den ökande trafiken och revs.
Sväng vänster direkt efter bron, där finns en alldeles bedårande liten kiosk med anor tillbaka till tiden för järnvägen som gick fram med gods till hamnen i Nättraby.
- Kiosken stod först vid Nättrabybryggan nedanför Möllebacken inne i Karlskrona, berättar Ingegerd Holm. Det var här man köpte biljetter för godstransport med järnväg.
Om man tittar lite extra noga i det höga gräset vid den lilla kiosken kan man faktiskt fortfarande se de gamla spåren efter den så kallade Krösnabanan, som lades ner 1939.

Kyrka från 1100-talet
Den vackra kyrkan i gråsten är uppförd på 1100-talet och sägs vara Blekinges äldsta kyrka i oförändrat skick. Orgelläktaren i kyrkan byggdes 1686. Dopfunt i trä är från 1692 och predikstolen 1693. Altaret är i gråsten. Altarringen tillkom 1846. Orgeln tillverkades av Poul-Gerhard Andersen 1991.
Inte bara kyrkan utan också dess kyrkogård är definitivt värt ett besök.
Här vilar nämligen ägaren av Trossö, bonden Vittus Anderson och hans hustru Elena. Det var ju Vittus Andersson som ägde den ö där Karl XI bestämde sig för att anlägga Karlskrona.

Fantastisk upplevelse
Vill ni uppleva något alldeles fantastiskt när ni träder in på kyrkogården väljer ni den stiglucka som finns en bit ner längs ån.
Den röda träbyggnaden med sitt vackra tak ger helt klart att vandra från en tidsålder till en annan. På en kulle utanför kyrkogården står klockstapeln från 1786.
Utanför kyrkogården finns också en vägskylt som berättar att två kilometer längre bort finns Sjuhalla.
Denna väg bjuder på en fantastisk upplevelse av vacker natur, vid vägs ände finns den gamla Amiralsgården, Sjuhalla gård, med sitt café inhyst i det gamla sillsalteriet.
Det är ingen tvekan, Nättraby är allt för vackert att bara köra förbi.

Lasse Larsson
Publicerad 2007-09-21 03:00